Mic problem?

Discussion in 'Production' started by Blasék, Feb 18, 2012.

  1. Blasék

    Blasék Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    182
    Likes Received:
    1
    Location:
    Finland, JKL
    Hey,

    I bought a new m-audio fast track pro(preamps inc.) and Shure's SM58S microphone-bundle. Problem is that microphone won't work.. no even signal. My set up is: Audio interface -> Windows 7 -> Shure's dynamic mic with XLR (connected to audio interface Mic/Inst: 1.)

    Mic users, anyone, what is wrong? :shake:
     
    Last edited: Feb 18, 2012
  2. elmaruk

    elmaruk slannndaaaaaaar

    Joined:
    Aug 3, 2009
    Messages:
    1,749
    Likes Received:
    26
    Location:
    Bristol
    Might be the cable. Have you tested to see if the cables stuffed?
     
  3. Blasék

    Blasék Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    182
    Likes Received:
    1
    Location:
    Finland, JKL
    Okay elmaruk, thanks for advice. Have to check out those damn cables asap!
     
  4. Vedra

    Vedra New Member

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    This is gonna sound stupid, but it happens ALL the time with that microphone. The "S" stands for switch(or maybe stage, but it's easier to remember to toggle if you think s for switch). Have you double checked that the mic is switched on? Seriously, I've seen veterans with decades of experience forget about the switch on the '58S.

    Also, double check that your interface is configured for microphone level input on the jack you are using.

    No phantom power (+48V). Won't hurt, but not necessary.
     
  5. ARTFX

    ARTFX www.artfx-studios.com

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    1,361
    Likes Received:
    40
    Location:
    Rotterdam, NL
    Also some interfaces like mine come with software in which you need to virtually route things to an input after plugging in the mic.
     
  6. Blasék

    Blasék Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    182
    Likes Received:
    1
    Location:
    Finland, JKL
    All tried.. it won't work.. Today I have to go to local audiomarket, hopefully they can test my cables and microphone. Cheers guys for helping me! :)
     
  7. Blasék

    Blasék Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    182
    Likes Received:
    1
    Location:
    Finland, JKL
    blablabla... edited. Thanks artfx!

    Cables and microphone was okay! :)


    e. Now it gets the signal!
    e.2 This is awesome! :D
     
    Last edited: Feb 23, 2012
  8. ARTFX

    ARTFX www.artfx-studios.com

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    1,361
    Likes Received:
    40
    Location:
    Rotterdam, NL
    I had a quick look on the M-Audio site, there are new drivers for Windows 7 and Windows 7 service pack 1, so I highly recommend installing those!

    Win 7 SP1 32-Bit: http://www.m-audio.com/index.php?do=support.drivers&f=1127
    Win 7 SP1 64-Bit: http://www.m-audio.com/index.php?do=support.drivers&f=1127

    Also I searched for a software by M-Audio that does the routing, but it seems to me that the Fast Track Pro can be configured straight out of your DAW by setting up the inputs and outputs. Someone correct me if I'm wrong...
     
  9. Blasék

    Blasék Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    182
    Likes Received:
    1
    Location:
    Finland, JKL
    Thanks artfx, I downloaded those drivers a few days ago. But problem was on virtually routing! flstudio users, you are able to route your inserts from FL studio's mixer's input selection!

    Problem solved, microphone works & recording, Thanks guys for helping me! I was a quite dummy.. :)

    No, you're not! :) I did it and now it works! thx!
     
    Last edited: Feb 23, 2012
  10. ARTFX

    ARTFX www.artfx-studios.com

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    1,361
    Likes Received:
    40
    Location:
    Rotterdam, NL
    Aahhh great to be of any help mate, feel free to ask me some more if you need help again!