Traktor Scratch Pro

Discussion in 'DJ's, MC's & Turntablism' started by djmotiondnb, Jun 20, 2010.

  1. djmotiondnb

    djmotiondnb AKA Tactician

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1
    Location:
    Royal Leamington Spa, Warwickshire, United Kingdom
    Anyone experienced it?

    Think I'm gonna get this rather than Serato as it seems more friendly for 3 deck bizness
     
  2. Matt_47

    Matt_47 Member

    Joined:
    Oct 21, 2008
    Messages:
    532
    Likes Received:
    3
    I used to use the program for laptop djing with a midi controller, so i can't really comment on the timecode side of things.

    I found the program pretty good though - 4 decks to use, good sound quality. I guess my only gripe with it as far as remember was the bpm/beat detector - it's just crap! unless the rythym is really basic it'll get the rythym and bpm wrong so you'll have to do it manually.
     
  3. Scatcat

    Scatcat It don't mean shit

    Joined:
    May 1, 2010
    Messages:
    1,788
    Likes Received:
    7
    Location:
    London
    gotta be honest if u need a bpm counter then please go away - traktor works well with timecodes, vinyl much more than CD i'd say
     
  4. Matt_47

    Matt_47 Member

    Joined:
    Oct 21, 2008
    Messages:
    532
    Likes Received:
    3
    ever tried beatmatching properly using the pitch control on a midi controller? have a go and you'll see why you need counters - the things are shit.

    doesnt matter anyway now i use vinyl
     
  5. deadaelus

    deadaelus Laughter in the Slaughter

    Joined:
    Apr 21, 2003
    Messages:
    1,818
    Likes Received:
    7
    Location:
    Calgary, AB Canada
    Been using it for a year and a half. Solid program. I love the interface, just make sure to go with the PRO version, as the other ones get mixed reviews.

    As far as bpm counting, no program on the market gets it right all the time. There is a manual tap tempo button you can use to correct it if there is an error. I never really had a need for BPM until you start mixing downtempo, Glitch or hip hop (because they are all over the place for tempo)

    PM me if you need any help with your traktor set up,

    Good choice
     
  6. RUSSLA

    RUSSLA DNBF Monarch

    Joined:
    May 23, 2008
    Messages:
    6,260
    Likes Received:
    885
    Location:
    BH1
    Should be getting mine tomorrow :D :D

    I'll hit you up Dead if I have any problems (y)
     
  7. djmotiondnb

    djmotiondnb AKA Tactician

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1
    Location:
    Royal Leamington Spa, Warwickshire, United Kingdom
    Nice one Brizzle.. yeah man let me know what its like!
     
  8. deadaelus

    deadaelus Laughter in the Slaughter

    Joined:
    Apr 21, 2003
    Messages:
    1,818
    Likes Received:
    7
    Location:
    Calgary, AB Canada
    loads of great videos online too with regard to traktor, and lots more for the X1 Kontroller.

    But if you have any questions, i do lurk on the forum daily and i would be delighted to help anyone out.
     
  9. RUSSLA

    RUSSLA DNBF Monarch

    Joined:
    May 23, 2008
    Messages:
    6,260
    Likes Received:
    885
    Location:
    BH1
    Ok so just got it and I'm a little bit pissed I can only use 2 decks at a time unless I buy and another 2 cables... Correct me if i'm wrong?

    If so thats a fuckin pisstake.. like £500 isnt enough anyways!! BAHHHH

    ---------- Post added at 18:17 ---------- Previous post was at 18:13 ----------

    £25 each!!

    http://www.soundbasemegastore.com/N...tch-Multicore-Cable-Replacement-Cable-p13658/


    Actually I've just realised you can't even control 4 decks thru a mixer as there isnt enought ports on the box to do this!!! FFS, that has really pissed me off... Does this mean Im guna have to buy a stupid controller thingy with a mixer on it then?

    Uber gutted :( 4 Decks advertising is well misleading to true DJs!! :(
     
    Last edited: Jun 30, 2010
  10. djmotiondnb

    djmotiondnb AKA Tactician

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1
    Location:
    Royal Leamington Spa, Warwickshire, United Kingdom
    what the fuck man thats a joke

    cant believe that.. i cant help you at all with it as obviously i dont have it hopefully deadealus will perk up

    mannnn you spend all that heard earned and cant even do what it says on the box!!
     
  11. RUSSLA

    RUSSLA DNBF Monarch

    Joined:
    May 23, 2008
    Messages:
    6,260
    Likes Received:
    885
    Location:
    BH1
    yeah dude im proper bummed out.. You can't connect "4 decks" at all, all you can do is connect 2 decks and the a controller with "2 decks" .. Such a wank design and completely misleading :( Not what I excepted at all

    ---------- Post added at 19:53 ---------- Previous post was at 18:58 ----------

    OK sound just been on the phone to my good mate Sicky..

    [​IMG]

    This aint even in the fucking manual, wankers!

    Happy days! Just need 2 more phono leads now.. The hunt is on!
     
  12. djmotiondnb

    djmotiondnb AKA Tactician

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1
    Location:
    Royal Leamington Spa, Warwickshire, United Kingdom
    ah sound thats alright then! let us know how it runs dude (y)

    and yeah wankers! haha
     
  13. dnbkingz

    dnbkingz bollocks

    Joined:
    Aug 11, 2009
    Messages:
    4,766
    Likes Received:
    26
    Location:
    Somewhere
    Jesus christ.
    And i thought just setting up my two decks was hasstle lol...
     
  14. RUSSLA

    RUSSLA DNBF Monarch

    Joined:
    May 23, 2008
    Messages:
    6,260
    Likes Received:
    885
    Location:
    BH1
    Lol it is a bit of mission but once you understand the Audio 8 it aint too bad.. Still gotta get it all working now, timecodes aint controlling the software yet..
     
  15. djmotiondnb

    djmotiondnb AKA Tactician

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1
    Location:
    Royal Leamington Spa, Warwickshire, United Kingdom
    good look mate.. if its anything like torq then youll have to restart the software every time you make a change before it registers!
     
  16. iTronz

    iTronz New Member

    Joined:
    Jul 6, 2009
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    You need a phono pre amp to connect a third turntable to the audio 8, maplins sell them for about £20.
     
  17. djmotiondnb

    djmotiondnb AKA Tactician

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    1,548
    Likes Received:
    1
    Location:
    Royal Leamington Spa, Warwickshire, United Kingdom
    hows it treating you russ?
     
  18. djmojo

    djmojo Member

    Joined:
    Jul 21, 2010
    Messages:
    108
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cali
    I use it with timecode vinyl and it's freaking brilliant. Very happy with it. I would like to get a midi controller for when I want to be lazy and just mess around.

    I've been mixing with vinyls for years and I have to say Traktor with the timecoded vinyls is a very well done product.
     
  19. deadaelus

    deadaelus Laughter in the Slaughter

    Joined:
    Apr 21, 2003
    Messages:
    1,818
    Likes Received:
    7
    Location:
    Calgary, AB Canada
    There is a reset button on the bottom of the Timecode window, hit that button to reset, no reboot required. You can also use the drop down under the A or the B window to change it from internal to scratch control - that had me frustrated as hell when i first bought it, after that its smooth.
     
  20. dnbsoldier87

    dnbsoldier87 Member

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    222
    Likes Received:
    6
    i love vinyl, and dont know if i could bring myself to get cdj's this traktor/serato sounds like the perfect solution! a couple of questions about it though... firstly what are these "timecodes" that ive heard people talking about? is that the vinyl you use to play the mp3s through traktor? who here has it? is it actually as good as it sounds? worth the cash? i think il either get this and continue with vinyls or get 1 cdj so i can play some mp3's aswel. buying vinyl is expensive as i live abroad and postage costs a bomb. This sounds like a way i can keep my decks but play mp3s through vinyls. Also will it work ok with a shoddy pair of decks, or is it better to have a nice pair of 1210/1200's?
    I use a desktop pc, not a laptop, so would i be able to use it to play out?
    any feedback appreciated