sub bass / detuning problem

Discussion in 'Production' started by chewlay, May 30, 2011.

  1. chewlay

    chewlay Member

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Struggling to get sub to match mid bass that has been detuned, usually i duplicate the same bass and use low pass for the sub to match it .. but still having problems...

    Can anyone help please ?
     
  2. logikz

    logikz I Am Not The King Staff Member

    Joined:
    Feb 8, 2002
    Messages:
    10,547
    Likes Received:
    2,521
    Location:
    www.easternpromiseaudio.com
    whats the problem, that it doesnt get subby enough? then eq up the sub part on the lowpassed copy, up the resonance on the lp filter, overdrive it before the filter maybe. make a 2nd copy for the subbass and detune that one too.
    if all else fails, just use a sine wave that follows your mid. there are of course bass enhancers but i dont use them that much, they tend to weird up the sound.
     
  3. chewlay

    chewlay Member

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    its just a problem with the sub sitting in tune with the detune mid bass, i have duplicated the same and jus added filters... one bass is 0 and the other -4 .. is that ok ?
     
  4. logikz

    logikz I Am Not The King Staff Member

    Joined:
    Feb 8, 2002
    Messages:
    10,547
    Likes Received:
    2,521
    Location:
    www.easternpromiseaudio.com
    sure, its probably awesome. but what does it sound like?
     
  5. chewlay

    chewlay Member

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Not right basically , out of tune, think im going to start again its not that great 2bh lol , cheers dude :D
     
  6. ARTFX

    ARTFX www.artfx-studios.com

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    1,361
    Likes Received:
    40
    Location:
    Rotterdam, NL
    if the -4 is in semitones then try using the tune knobs for detuning.
     
  7. chewlay

    chewlay Member

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    http://vimeo.com/2053004

    if you check this video its what i mean, go to 3.24 , a commix bassline.

    Ive tried to copy his settings, he has routed the sine wave seperate , i have tried tis but the sub still goes out of sync ... very annoying, can anyone get this to work ?
     
  8. Highstate

    Highstate Harbinger Of Bass

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    see the picture below;

    - make sure your sub (osc3) is bypassing everything straight into your master out in the routing section.

    - the bass is pulsating on your patch because you've not applied enough hi-pass to the detuned waves and/or your sub is too loud.

    [​IMG]

    [​IMG]

    hope it helps
     
    Last edited: May 30, 2011
  9. chewlay

    chewlay Member

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Hi mate thank you for your help and time ... I have done so , but when i hit the same key after each other it isnt the same every time , any idea why ?
     
  10. ARTFX

    ARTFX www.artfx-studios.com

    Joined:
    May 3, 2009
    Messages:
    1,361
    Likes Received:
    40
    Location:
    Rotterdam, NL
    Hmmm if the difference in tone is very little, it might be the in the legato options in the "Voicing" tab, is it possibly set on monorotate? If so set it on monophon and see it that works.
     
  11. Highstate

    Highstate Harbinger Of Bass

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    try what ARTFX said, if not then my voicing tab is set to monorotate and legato triller, make sure your unison is on 1 too. other than than have a short attack/release time on your amp envelope.
     
  12. chew lay

    chew lay New Member

    Joined:
    Jan 19, 2006
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Cheers,i have tried both of these but still does it :( very annoying .. it is better but still goes out after i press same note few time , also when i play bass note loop .. any other suggestions ?
     
  13. felun

    felun Member

    Joined:
    Apr 2, 2003
    Messages:
    144
    Likes Received:
    0
    Location:
    Aotearoa NZ
    so you mean you sines arent retriggereing at the same time/phase, each time you press the note?
     
  14. Highstate

    Highstate Harbinger Of Bass

    Joined:
    May 26, 2011
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Location:
    Nottingham
    under the osc tab, try enabling the 'restart via gate' option and have a tinker with the sliders if need be. i sometimes get that problem with distorted basslines using square/saw waves and solve it by shifting the phases.
     
  15. chewlay

    chewlay Member

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    HIGHSTATE YOUR A LEDGE I BELIEVE THIS HAS SOLVED MY PROB..ANd THANKYOU TO EVERYONE ELSE :D