Some REASON questions

hoochsta

spor is god in music
Joined
Jan 2, 2008
Hey there,

I'm struggling to get a S.A working in reason. I know reason doesn't allow VST's so does that mean i wont be able to get one?


Also,

when you fellas are programming your drums into reason, do you chuck the kick in a seperate channel to the snare? and a different channel to your breaks etc..
 

Ketz

Thinkin outside the box..
Joined
Apr 28, 2008
Location
Essex, UK
hello mate yup Reason isn't VST compatible but u can rewire it with programs such as Cubase that are VST compatible...

As for your drums defo keep them separate - so separate channel for your kick (even within that if u have 2 kicks keep each in a separate channel as each will need to be processed / eq'd differently), snare, breaks, hihats all separate channels for each :D (if it gets too complicated you can always group your breaks etc later on once ur happy with them)

so i would recomend either NN-XT or NN-19 for ur one shots on drums (better than Redrum as more routing options, more control) ;)
 

Zeal

Ohm/C2D/Dark Asylum/Ennex
VIP Junglist
Joined
Aug 8, 2007
What Ketz said lol

Use the NN19 for ur drum hits, Eq> compress > anything else you want on it maybe touch of some reverb
 

hoochsta

spor is god in music
Joined
Jan 2, 2008
yeah cool. would love to see what freq theyre all hittin at though:(


cubase looks way to hardcore for me to start using, only been using reasom for about a month
 

Zeal

Ohm/C2D/Dark Asylum/Ennex
VIP Junglist
Joined
Aug 8, 2007
yeah cool. would love to see what freq theyre all hittin at though:(


cubase looks way to hardcore for me to start using, only been using reasom for about a month

It differs mate, have a look on this forum for a drum tutorial i done that will help you a lot ;)
 

Ketz

Thinkin outside the box..
Joined
Apr 28, 2008
Location
Essex, UK
i know what freq i want them to hit at... i just want to see it on the SA :<

what u need is a standalone spectral analyser, i just got one, will get the name of it for ya (only installed it like 2 days ago so can't remember the name! lol) but i use it with Reason works for me ;)
 

Ben54

Member
Joined
May 3, 2007
Location
Bournemouth
what u need is a standalone spectral analyser, i just got one, will get the name of it for ya (only installed it like 2 days ago so can't remember the name! lol) but i use it with Reason works for me ;)

this would be handy, been looking for 1 myself :)
 

Ketz

Thinkin outside the box..
Joined
Apr 28, 2008
Location
Essex, UK
ok its Spectrum Analyzer pro 4.2-1 (PAS Products) its pretty old but its doin the job for me for the time being, most importantly its standalone so u don't need any vst hosts to use it ;) so perfect for Reason only users lol

edit: to get this to work on my laptop i had to disable my internal mic
 
Last edited:
Top Bottom