Soft Samplers

Discussion in 'Production' started by Patchie-C, Jun 2, 2005.

  1. Patchie-C

    Patchie-C orate youth!

    Joined:
    Apr 20, 2004
    Messages:
    458
    Likes Received:
    0
    Location:
    Stoke on Trent
    What everyones soft sampler of choice?

    I'm using the motu machfive at the mo, think i need to get into kontakt tho.
     
  2. Cube

    Cube www.exegene.com

    Joined:
    Dec 23, 2003
    Messages:
    580
    Likes Received:
    1
    Location:
    manchester uk
  3. sdm

    sdm This is Dog Fort

    Joined:
    Nov 29, 2001
    Messages:
    12,757
    Likes Received:
    17
    Fruity Sampler :teeth:
     
  4. Andydextruss

    Andydextruss Something

    Joined:
    Jun 4, 2004
    Messages:
    212
    Likes Received:
    1
    Location:
    Norwich, England
    Thats what I use, you cant automate Kontakt 1.5 in Fruity so I dont use it, I use it occasionally for somethings but hardly for anything like beats or bass in a tune.

    I wanna try out Kontakt 2, Motu Mach 5 and IK Multimedia Sample Tank, I need a nice powerful 1 for basslines.

    Is there any way of getting multiple outputs from a vsti sampler in Fruity? As in 1 instance of it outputs to several mixer channels?
     
  5. smallpebble

    smallpebble New Member

    Joined:
    May 28, 2005
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Location:
    west mids

    Attached Files:

  6. DIsFuNCtioN

    DIsFuNCtioN DIsFuNCtioN

    Joined:
    May 31, 2005
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    I uSe Short circuit.... with cubase sx.....

    comparing it with Kontakt....

    Sound quality - Compared with kontakt its the Dogz Nutz

    User Interface - Compared with kontakt My granny would find it easier than kontakt

    Filters - Compared with kontakt, CLEANER CRISPER & Sounds Better

    Automation - Compared with kontakt, once you set up shortcircuit to use automation - ie controller numbers Its Done for good (unless re install) No more frustrating rw b******t or the need to use External midi controllers.
    (comes with help that i found easy to follow)

    Generators (square sine ect) Kontakt does not have this feature (i use a silent sample and use the sine generator for Subs)


    The only thing i have found i miss with short circuit is no function for glide.... No glide if there is LET ME knOW

    (logic users) - I tryed it with logic and the automation is straightforward to any logic user - but i dont know how to use the Multi function. IF U KNOW post please


    SHORT CIRCUIT IS NOT A HUGE CORPORATION LIKE NATIVE INSTRUMENTS a dood who makes tunes who wrote it, RESPECT TO YA!
     
  7. Patchie-C

    Patchie-C orate youth!

    Joined:
    Apr 20, 2004
    Messages:
    458
    Likes Received:
    0
    Location:
    Stoke on Trent
    how many outputs?
    where can i get it from, sounds fat!
     
  8. Patchie-C

    Patchie-C orate youth!

    Joined:
    Apr 20, 2004
    Messages:
    458
    Likes Received:
    0
    Location:
    Stoke on Trent
    shit someones already said!
     
  9. blal

    blal bl*****istration

    Joined:
    Jan 15, 2006
    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    halion or machfive r the shizz
     
  10. logikz

    logikz I Am Not The King Staff Member

    Joined:
    Feb 8, 2002
    Messages:
    10,547
    Likes Received:
    2,521
    Location:
    www.easternpromiseaudio.com
    Anyone??? This is really a make or break type question for me.
    Short of using multiple instances of course, which is one possibility.

    I tried Halion and found it rather easy to work with. Just had a look at it the other day, couldnt seem to find the sample offsets though? Maybe there arent sample offsets.

    I downloaded shortcircuit couple of weeks ago, didnt have time to get into it but at a glance it looked like complete greek.

    Supposedly softsamplers like these have better soundquality than the fl ones, but isnt it down to the soundcard and hosts sound output engine?
     
  11. Serum

    Serum Well-Known Member

    Joined:
    Jan 30, 2002
    Messages:
    2,090
    Likes Received:
    145
    Location:
    London
    I've never heard that. I think it's probably guesswork or bullshit.
    Fruity ranks quite highly for sound quality, I'd only say that some of the effects that come with it aren't amazing.
     
  12. logikz

    logikz I Am Not The King Staff Member

    Joined:
    Feb 8, 2002
    Messages:
    10,547
    Likes Received:
    2,521
    Location:
    www.easternpromiseaudio.com
    my sentiments exactly, im sick of the fl filters, serious.
    but yeah about the soundquality bit theres some similar talk abit up in the thread.
     
  13. kama

    kama benkama.net

    Joined:
    Mar 24, 2002
    Messages:
    2,768
    Likes Received:
    48
    Location:
    Halfway between the gutter and stars
    Is the sampler in FL 6 at all different to the old one? i'm actually thinking of buying it... slap me silly.
     
  14. Serum

    Serum Well-Known Member

    Joined:
    Jan 30, 2002
    Messages:
    2,090
    Likes Received:
    145
    Location:
    London
    I don't use filters much so you're probably right. I know FL's sampler is quite accurate when it comes to pitchng and all that.

    You want to get hardware for that shit! Emu samplers are nice and cheap on Ebay right now, look at one of those!
     
  15. logikz

    logikz I Am Not The King Staff Member

    Joined:
    Feb 8, 2002
    Messages:
    10,547
    Likes Received:
    2,521
    Location:
    www.easternpromiseaudio.com
    no you should buy software, fucking right. You know you get unlimited updates right? how much is it in finlandian anyway?

    the sampler is different, got a bunch less knobs, like the amp rack is gone (??!), got a bunch more knobs too im sure, cant remember right now. whats vastly improved is the routing on the mixer, simple trick but nice like, every insert is a send.
     
  16. Reactor Grits

    Reactor Grits lick a shot

    Joined:
    Oct 17, 2002
    Messages:
    811
    Likes Received:
    76
    Location:
    Amsterdam, Netherlands
    Check the 'legato' option in 'voice mode' and you'll be gliding it like a bitch in no time. SC has been my eye opener with softsamplers recently, makes kontakt look like a bloated, badly arranged fiddle up the buttcrack.
     
  17. MARLZTAH

    MARLZTAH ++DuB PrOFesSoR++

    Joined:
    Jul 22, 2003
    Messages:
    1,708
    Likes Received:
    7
    Location:
    London
    I use FL sampler & Direct Wave.... DW is a beast, you can open so many sample formats in it, shame you can only save homemade patches as dw files, but i guess thats to be expected

    Im tempted to try Kontakt, just to see what all the fuss is about

    I read some good stuff about Yellow Tools Independance Pro today.... sounds pretty good too

    hmmm, that would be cool

    it can be done with Slicex, you can route each slice to different mixer tracks.... tis a beast i tells ya :rinsed:

    nah the old style sampler controls are still there..... you need to go into the options and click "show legacy effects" or something like that
     
  18. sook

    sook Member

    Joined:
    May 12, 2006
    Messages:
    431
    Likes Received:
    0
    cant wait for emulator x 3 to drop.....
    dont need the emu to run it..... "drool'.....
    'Z' plane filters... \m/
    dont rate Kontakt.... the filters are weak....
    grain formant shifter sampler component in Reaktor 5
    is a great.... use it to build your own sampler....
     
  19. kama

    kama benkama.net

    Joined:
    Mar 24, 2002
    Messages:
    2,768
    Likes Received:
    48
    Location:
    Halfway between the gutter and stars
    'tis only a software emulation

    arrr
     
  20. ash

    ash I've been naughty, I'm banned

    Joined:
    Jan 31, 2008
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Beats in Audio and samples in Kontakt all the way..