Jump up drum sequence

Discussion in 'Production' started by Rubs90, Jan 2, 2009.

  1. Rubs90

    Rubs90 KeyControl

    Joined:
    Sep 3, 2008
    Messages:
    2,024
    Likes Received:
    5
    Location:
    Bristol
    I'm currently producing some jump up on Reason, and I'm using RedRum to produce the drums, although Im having a bit of a hard time

    If you listen in to songs like "TC - Game Over" or "TC - The Old Texaco Garage (VIP)" (no im not a TC fanatic) you can notice a specific kind of drum sequence

    How does that usually work out in talks of kicks, snares etc etc

    If you could post more or less something like this, I could then tweak it into awesomeness:

    "K| |K| | | | | | | |K| | | | | |
    | | | |S| | | | | | | |S| | | |
    | | | | | |s|s|s|s| | | | |s|s|"

    Thanks
     
  2. MARKLAR

    MARKLAR International Tracksuit Salesman

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    15,032
    Likes Received:
    650
    if its jump up u want!

    k..s..k..s
    :teeth:
     
  3. filtersweeperVC

    filtersweeperVC filtersweeper

    Joined:
    Jun 17, 2008
    Messages:
    208
    Likes Received:
    1
    Location:
    Canada
    Type " chase and status Future music" on youtube. They spend some time explaining how they lay down a beat. This will deffinitely help you. Also, spend time layering lots of different high-passed (this means cutting the bass off) high-hats, ride-cymbals etc.. and different snares at different velocities(different volumes). Practice makes better...
    The end.
     
  4. joe_newman

    joe_newman Active Member

    Joined:
    Dec 2, 2007
    Messages:
    1,210
    Likes Received:
    2
    Location:
    Wiltshire
    yeah i think its these ones!

    Part 1
    http://uk.youtube.com/watch?v=SYMC57ldgE4

    Part 2
    http://uk.youtube.com/watch?v=crp6eGfdOtQ&feature=related
     
  5. Rubs90

    Rubs90 KeyControl

    Joined:
    Sep 3, 2008
    Messages:
    2,024
    Likes Received:
    5
    Location:
    Bristol
    aight sweet
     
  6. RevTech

    RevTech Butthole=output transduce

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    3,657
    Likes Received:
    33
    Location:
    AZ
    Kick on beat, snare on beat, kick on 1.5 beat, snare on beat.
     
  7. Dan M

    Dan M hard gay northern bear

    Joined:
    Apr 18, 2008
    Messages:
    5,053
    Likes Received:
    10
    Location:
    YORKSHIRE
    this i a good tutorial, its easy to understand and doesnt really get technical its more about the feel of drum patterns.
     
  8. Dustek

    Dustek Finished the PhD

    Joined:
    Oct 18, 2004
    Messages:
    5,914
    Likes Received:
    15
    Location:
    London on the Wisla
  9. imanc

    imanc New Member

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Is anyone here using frequency analyzers like in Chase and Status video? I'm looking for one to use with Reason. Found the vocoder method but I think I might want to use it with Ableton later, so I'm looking for a compatible or standalone app / plugin.
    Any suggestions?

    Thanks in advance!
     
  10. mikeOO1

    mikeOO1 Member

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    311
    Likes Received:
    0
    izotpe will sort everything out, OZONE 3. I hope you got deep pockets tho. got mine the other day, awesome plug. has absoulutly everything you need to finish a track. including EQ. BUY IT you wont be dissapointed at all man.

    http://www.youtube.com/watch?v=x6l1OVVc2K0
     
  11. vickvega

    vickvega Mr. Blonde

    Joined:
    Feb 27, 2007
    Messages:
    1,108
    Likes Received:
    2
    Location:
    badlands of nc.
    abelton has got a good analyzer built in
     
  12. mikeOO1

    mikeOO1 Member

    Joined:
    Aug 30, 2008
    Messages:
    311
    Likes Received:
    0
    true. but limitations really are enless with ozone. you can twist a sound so much --even when the mix is set. 5* stuff IMO.
     
  13. imanc

    imanc New Member

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Thanks!

    But AFAIK even after all this time Reason still can't be a VST host and Ozone is a VST plugin. (starting an off-topic :p)
    So the only way is to rewire Reason as slave to Ableton or another VST host, right? ... just for spectrum analysis :sick:
     
  14. defg975

    defg975 I've been naughty, I'm banned

    Joined:
    Dec 22, 2008
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Important note for your security

    Be a Professional Game Shop ,we sincerelywow goldhope all of our Customers can have a smooth and secure transaction with us , so please keep in mind after you made an order from usgold: Don't tell your char name or password to anyone except our supporters keep your computer away from keylogs. And make surewow goldthere is no one by your side when you arewow goldbuying GP at our site.