How to set-up speakers with no mc's coming thru

Discussion in 'Drum & Bass' started by Dj_Kritikool, Aug 1, 2009.

  1. Dj_Kritikool

    Dj_Kritikool Member

    Joined:
    May 1, 2009
    Messages:
    258
    Likes Received:
    0
    Location:
    Romford
    ive got pa speakers and active monitors

    ive organised for a couple of mc's to do a recording with me

    is there anyway i can have the mc's and tunes coming thru the pa speakers and then just the tunes coming thru the monitors for me mixing?

    any help on this would be great

    thanks
     
  2. djardy

    djardy He Kills The Bad Guys

    Joined:
    Jan 12, 2008
    Messages:
    318
    Likes Received:
    0
    Location:
    A, A
    depends what mixer you got i think.
    i think if you plug the monitors in the booth monitor output
    and the pa speakers in the main output that should work.
    let me know
     
  3. motion audio

    motion audio Active Member

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    1,150
    Likes Received:
    6
    Location:
    Northampton
    What setup are you running? Theres lots of ways to do it but it all depends on what kit your using?
     
  4. MARKLAR

    MARKLAR International Tracksuit Salesman

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    15,032
    Likes Received:
    650
    yea use booth if uv got it or maybe try the recording output?
     
  5. Dj_Kritikool

    Dj_Kritikool Member

    Joined:
    May 1, 2009
    Messages:
    258
    Likes Received:
    0
    Location:
    Romford
    ive got a pioneer djm 600 mixer, the monitors are KRK RP8's and the pa speakers are KAM, not sure of the model, but they are big lol
     
  6. motion audio

    motion audio Active Member

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    1,150
    Likes Received:
    6
    Location:
    Northampton
    If your main mixer is your dj one then you might struggle, unless theres a way to send the mic input only to the main out, and connect your monitors to the booth out. If you can get your hands on a small mixing desk then send the main out from that to your Front Of House speakers, plug your mics and Djm main output to the mixing desk, and then use the booth output on the Djm to power the monitors.

    The trouble you might have running it all through the DJM is that even though you have seperate level controls for master and booth, they may have the same channels routed to them.
     
  7. Dj_Kritikool

    Dj_Kritikool Member

    Joined:
    May 1, 2009
    Messages:
    258
    Likes Received:
    0
    Location:
    Romford
    if i had an interface, wold this help?

    got a motu 828 mk 2 interface, which i use with my prodction, but can that be using to split the monitors from the mc's?
     
  8. motion audio

    motion audio Active Member

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    1,150
    Likes Received:
    6
    Location:
    Northampton
    Yea they can be used stand-alone without a computer I think (have a check of the MOTU website)


    I've not used the 828 in a long while, but going on what I can see, if you used the 2 inputs on the front of it for your djm600, you can send the signal out through the send outputs aswel as the main. If you then use the inputs on the back to plug in your mics, (which you'd make sure were only routed to the main out) then you'd have the main signal to send to your FOH speakers, which would consist of the signal from your DJM along with the MC's, and the send out would be purely your DJM, so you'd send that to your monitors.

    Hope thats of some use to you, as I say I dont know in detail how to set it up as I havnt used an 828 for a long time, im just going on having a look at it on their site.
     
    Last edited: Aug 1, 2009
  9. Dj_Kritikool

    Dj_Kritikool Member

    Joined:
    May 1, 2009
    Messages:
    258
    Likes Received:
    0
    Location:
    Romford
    thats great mate, i'll have a good look into it and do a few sound checks ect.

    but now i kno i can make it work with equipment ive already got, i'll get to work on it

    thanks alot mate, very helpful :D
     
  10. motion audio

    motion audio Active Member

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    1,150
    Likes Received:
    6
    Location:
    Northampton
    No worries mate, theres usualy a way round things without bringing loads of kit into it. Let us know if you have any problems!
     
  11. Dave Dexcell

    Dave Dexcell Dexcell

    Joined:
    Aug 22, 2008
    Messages:
    1,127
    Likes Received:
    4
    Location:
    noob to Southampton!
    This is a big pain in the arse!!!! I have it when you turn up to am event and all u can hear is bidi bidi bidi in the moniter!
     
  12. motion audio

    motion audio Active Member

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    1,150
    Likes Received:
    6
    Location:
    Northampton
    Definately mate! Makes it so much harder when theres only the one monitor mix. I'd rather have no monitors!
     
  13. Datt Male

    Datt Male Active Member

    Joined:
    Jan 26, 2008
    Messages:
    1,999
    Likes Received:
    22
    bit of a simple question but here is a picture of the back of my mixer


    [​IMG]


    would I be able to plug this speaker (only 1, will it sound ok?) into the balanced output and run my amp through the master at the same time
    here is a picture of the back of the speaker I want

    [​IMG]


    an does any1 know if it will cum wiv the cables n things needed, sweet
     
  14. Datt Male

    Datt Male Active Member

    Joined:
    Jan 26, 2008
    Messages:
    1,999
    Likes Received:
    22
    that not the back of my mixer lol this is

    [​IMG]
     
  15. motion audio

    motion audio Active Member

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    1,150
    Likes Received:
    6
    Location:
    Northampton
    Yea as long as you use the balanced input on the krk, you using it just as an extra speaker to what you already have?
     
  16. Datt Male

    Datt Male Active Member

    Joined:
    Jan 26, 2008
    Messages:
    1,999
    Likes Received:
    22
    Yeah mate, the problem is i like to have a speaker at head height for my mising an I have three speakers around my room as it's quite big so 4 speakers in all, I need my bigger speakers as the main outputs an the mixing speaker as the centre one but my poxy amp only allows me to have 3 speakers going at a time so this seems like the best option for me, will only having the 1 speaker give a balanced output then mate, cheers for the help