Fruity Loops 9

Discussion in 'Production' started by Hitchkins, Jan 9, 2010.

  1. Hitchkins

    Hitchkins Raise The Roof

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcestershire
    Alrite Guys
    I've just started out on FL 9 im starting to grasp the basics of creating beats and other parts of production. However there are many things i am still unclear on one being, how / where do i import drum loops & other instruments from because im hoping to start producing liquid however i cant really find much to fit it drum loop wise. any help will be much appreciated cheers Andy :)
     
  2. Mr Fletch

    Mr Fletch aka KRONIX

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    227
    Location:
    Essex, England
    There are various sample packs you can download, just search around this site, there are hundreds of links around. Alternatively create your own drums and percussion in the step sequencer of fl.

    You have to be creative, don't just throw a bunch of pre made riffs together and call it your track, that you made. You have to write shit yourself. Even with drum breaks, chop them up and make them your own, layer your own kicks and snares over them..... Possibilities are endless.
     
  3. Hitchkins

    Hitchkins Raise The Roof

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcestershire
    im finding the transitions between patterns is really choppy, There is obviously a way but could any explain how to smooth out the transitions so the track flows better ? :)
     
  4. Jwood27

    Jwood27 VICTIM

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Messages:
    8,128
    Likes Received:
    1,343
    Location:
    Cardiff
  5. Mr Fletch

    Mr Fletch aka KRONIX

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    227
    Location:
    Essex, England
    I'm unsure what you mean by this....could you explain a little clearer so I may be able to help you?
     
  6. Hitchkins

    Hitchkins Raise The Roof

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcestershire
    Cheers for the link, I mean like i've created a drum loops, and piano loops but the beats do not fit together timing wise, so consequently i have a pauses between the loops of the drum and piano beats. :)
     
  7. Hitchkins

    Hitchkins Raise The Roof

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcestershire
    Safe Guys, Could anyone explain how to get up this drum options up in fruity loops, i can get the piano roll but i have not a clue how to get up the drum option. I'm trying to follow this tutorial however i cant because of this confusion.

    http://www.youtube.com/watch?v=FuIPMa4ebvk&feature=related

    15 seconds into the video. :)
     
  8. dafo93

    dafo93 SWITCH FUSION

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    704
    Likes Received:
    2
    Location:
    North Wales
    It's much less of a hassle to just use the step sequencer
     
  9. logikz

    logikz I Am Not The King Staff Member

    Joined:
    Feb 8, 2002
    Messages:
    10,547
    Likes Received:
    2,521
    Location:
    www.easternpromiseaudio.com
    no it isnt. just add a slicer channel
     
  10. horace111

    horace111 My name is Jago (HYQXYZ)

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    482
    Likes Received:
    28
    Location:
    Antwerp, Belgium
    This is what you do:

    Step 1: Get yourself a drum loop (any site , try sampleswap)
    step 2: Put it in Fl studio (you can drag it into the browser)
    step 3: Go to channels -> add -> Fruity slicer
    Step 4: Go to the pattern editor you'll see a pattern named "fruity slicer"
    step 5: click it and drag your drum loop into it, it will now be cut up in different beats.
    (step 5.5: Open the piano roll)
    step 6: Be creative, put them in an other order untill you like it.

    Hope it helps you!
     
  11. Hitchkins

    Hitchkins Raise The Roof

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcestershire
    Thanks guys, i will try it out and get back to you :)
     
  12. Mr Fletch

    Mr Fletch aka KRONIX

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    227
    Location:
    Essex, England
    Make sure your quantise is set to "line" To do this, look at the options at the top left of the piano roll. The one farthest to the right looks like a square, click that, that should drop down a list, make sure it is set to line and you should be fine after that.
     
  13. Hitchkins

    Hitchkins Raise The Roof

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcestershire
    Thanks mate i've done that and its so much smoother. What Instruments / sounds would you suggest for a netsky style song. Cheers :)
     
  14. Mr Fletch

    Mr Fletch aka KRONIX

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    227
    Location:
    Essex, England
    Try looking on YouTube for some tutorials on how to use the sytrus. It's a really underestimated piece of kit! Technical to use but once you understand it it's uses are endless!
     
  15. Hitchkins

    Hitchkins Raise The Roof

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Location:
    Worcestershire
    most of the youtube tutorials are on FL8 only a few are actually on FL9 so its quite hard to follow. :/
     
  16. Mr Fletch

    Mr Fletch aka KRONIX

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    227
    Location:
    Essex, England
    There's not much difference in the two. And I'm pretty sure the sytrus is identical!