FL Studio - annoying cracking

Discussion in 'Production' started by `ry4ndnb, Dec 13, 2012.

  1. `ry4ndnb

    `ry4ndnb Member

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    113
    Likes Received:
    4
    Location:
    Poland
    Hi, my FL studio started recently cracking, especially when I`m browsing while listening to some things in FL. In the background I have only Mozilla Firefox opened... Maybe I don`t have a powerful machine (I`ve got only 2,5GB of RAM, 2.9 GHz Athlon X2), but I think there shouldn`t be any cracking.. I was setting Asio4All, moving the buffer size and nothing works -.-. And dont say to me things like 'shut down FF/stop browsing' ;)
     
  2. Mr Fletch

    Mr Fletch aka KRONIX

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    3,971
    Likes Received:
    227
    Location:
    Essex, England
    I would've put it down to latency, but if you've tried moving the buffer slider and still no joy, then I'm not sure....
     
  3. lostnthesound

    lostnthesound Burns Easily in the Sun

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,397
    Likes Received:
    189
    Location:
    Washington DC
    Under System Properties>Advanced>Performance Options try selecting the following options:

    Processor Scheduling: Background Services

    Memory Usage: System Cache

    If this doesn't work, open up task manager and locate any resource hogs that are running in the background. If you see any that you don't need running (ex. AdobeAcroUpdater, iTunesHelper, etc.) disable them. Important note: If you do not recognize a process running, do not stop it. You can leave it be or try googling it to see if it's safe to disable.

    And of course, if you have Anti-Virus software running, disable that shit. :)

    Cheers.
     
  4. Attire

    Attire Last Winter

    Joined:
    Jun 8, 2011
    Messages:
    1,255
    Likes Received:
    69
    Don't disable it if you're browsing the internet at the same time though, of course.
     
  5. logikz

    logikz I Am Not The King Staff Member

    Joined:
    Feb 8, 2002
    Messages:
    10,546
    Likes Received:
    2,520
    Location:
    www.easternpromiseaudio.com
    and attach pdf file with proof of payment if you would please. not that anyone is saying you pirated that software, just policy, you understand.
     
  6. spyre

    spyre sample all the things

    Joined:
    Nov 11, 2010
    Messages:
    788
    Likes Received:
    60
    Location:
    NZ
    Shut down FF and/or stop browsing
     
  7. logikz

    logikz I Am Not The King Staff Member

    Joined:
    Feb 8, 2002
    Messages:
    10,546
    Likes Received:
    2,520
    Location:
    www.easternpromiseaudio.com
    you mean to tell me you have internet access on your music computers? for a bunch of muppppppppeeeeeeeetttttttttttttssssssssssssss
    id never EVER connect my music computer to the internet. ever. not because of the possibility of theft but simply because it will get fucked up in a matter of hours,
    nearly every page you visit has some sort of script doing something to your computer and certainly making it less reliable and slower and fk knows what else.
    i once left /b on a whole night on my work laptop, that was scary. anyway i value my music computer, ask hans, hes had more harddrive meltdowns than hot dinners and frankly its starting to get to the old boy, hes not able to take it lightly any more. which is understandable, and not everyone can have a laptop, as everyone isnt privileged or rich. or like me, a house robber. laptops are gay anyway. theyre for girls with some fking paintbrush pro on an apple that cost more than three cars. girls on my mind constantly, how can that be, i dont like them at all, but i think about them... constantly. think i need help, fk a doctor, get me a priest at this point
     
  8. Elzerk

    Elzerk 00111100 00110011

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Messages:
    1,251
    Likes Received:
    48
    huahuahuahuauahuau The audio drivers make a huge difference in these things, do you have a external/internal soundcard?
     
  9. Triple M

    Triple M Admin

    Joined:
    Jan 1, 1970
    Messages:
    3,732
    Likes Received:
    22
    Location:
    Portsmouth, UK
    Multi-core processing enabled?
     
  10. `ry4ndnb

    `ry4ndnb Member

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    113
    Likes Received:
    4
    Location:
    Poland
    @spyre - hahah. ;p
    @lostnthesound - I have Win7, I cant find it. :( Could you explain?
    @logikz - sry, no :<
     
  11. spyre

    spyre sample all the things

    Joined:
    Nov 11, 2010
    Messages:
    788
    Likes Received:
    60
    Location:
    NZ
    On a serious note I remember having this problem a while ago but have no idea how I fixed it, sorry


    :coffee:
     
  12. `ry4ndnb

    `ry4ndnb Member

    Joined:
    Jun 7, 2012
    Messages:
    113
    Likes Received:
    4
    Location:
    Poland
    @Elzerk - internal, newest version.
    @Triple M - I`ve got only multithreated mixer / generator processing (both tickled)

    EDIT: I`ve got also other problem. When I`m listening on phone (through headphones) to my rendered mp3, the music it`s harshing. On PC I haven`t noticed anything like that, even on high volume... I have messed something in that rendering options, because it happended some 3 days ago, previously I haven`t heard nothing like that.
     
    Last edited: Dec 14, 2012
  13. logikz

    logikz I Am Not The King Staff Member

    Joined:
    Feb 8, 2002
    Messages:
    10,546
    Likes Received:
    2,520
    Location:
    www.easternpromiseaudio.com
    wat! does it even have that??!?
     
  14. lostnthesound

    lostnthesound Burns Easily in the Sun

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,397
    Likes Received:
    189
    Location:
    Washington DC
    I'm not too familiar with Win7 interface. Try right clicking "My Computer" and select properties. Then follow the instructions from my previous post.

    Cheers.
     
  15. Triple M

    Triple M Admin

    Joined:
    Jan 1, 1970
    Messages:
    3,732
    Likes Received:
    22
    Location:
    Portsmouth, UK
    Indeed. Also, the next version will be 64bit (y)
     
  16. MC_Abyss

    MC_Abyss Member

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Messages:
    195
    Likes Received:
    18
    Location:
    Minnesota USA
    I think your cpu is peeking a little trick control alt del. Look at your computer performance see if it is peeking. Then reenter into flstudios reset macros and try again adjust your buffering if necisary. Sorry about the spelling. I'm trying to do this on my phone lol.