Export = Volume Drop

Discussion in 'Production' started by Krispy, Jul 9, 2010.

  1. Krispy

    Krispy Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    760
    Likes Received:
    19
    Location:
    Alberta, Canada
    When I am working on a tune inside Ableton it sounds loud, decent, everything works.... But when I export it is wierd, it's like everything drops in volume and loses some sound quality...

    Am I doing something wrong when I export? WHat bitrate etc... do people usually export at?

    I know when converting to mp3's to make it a "320"
     
  2. kama

    kama benkama.net

    Joined:
    Mar 24, 2002
    Messages:
    2,768
    Likes Received:
    48
    Location:
    Halfway between the gutter and stars
    For me there is a huge difference when I listen to anything through my audio interface, to when I listen something through the built-in soundcard of my computer. The difference is immense. I thought 1 track had a bitcrusher on the bass but it was just the piece of shit sound chip - which also has the "ability" to take up 1 of my pci-e slots ffs and it wont work without the card in the slot either. Its so much bullshit i tell you.
     
  3. Krispy

    Krispy Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    760
    Likes Received:
    19
    Location:
    Alberta, Canada
    Hah I LOL'd at that one
     
  4. msmith222

    msmith222 redbeard

    Joined:
    Jun 19, 2009
    Messages:
    867
    Likes Received:
    13
    Location:
    Denver, CO
    well, i've never used ableton, but...

    in logic, the bounce function has a check box for "normalize." this is checked by default, and with it checked i have had similar experiences to what you describe. i always leave it unchecked now, and haven't had that issue anymore. maybe ableton has a similar feature?
     
  5. Krispy

    Krispy Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    760
    Likes Received:
    19
    Location:
    Alberta, Canada
    yes ableton does have that feature and you might be right about that
    i forgot about that box and i think ableton has normalize on by default
    good idea
     
  6. H*product

    H*product Heavyweight product

    Joined:
    Feb 5, 2009
    Messages:
    1,219
    Likes Received:
    14
    Location:
    Bristol
    just try re-importing the bounce and a-b ing with the mix. if they're the same volume in the DAW then you know nothings wrong