Click issue

Discussion in 'Production' started by Niceneasyuk, Jan 21, 2009.

  1. Niceneasyuk

    Niceneasyuk Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    197
    Likes Received:
    1
    Location:
    Nottingham
    I've got mean synth bass, i mean MEAN. However it's got a tiny click infront of it, it did have a big crack type thing(i reduced it to a click). If i tinker with the velocity of the amp it doesn't sound right, if i change the attack it doesn't sound right. How do i remove the click without having to 'miss out the first ms of the note'. hope you can help!

    To add to the situation the click only occurs in playback, if i hold the note down on the sequencer, this click does not happen. The click also remains if i export it as a sound file and it doesn't click in legato only the opening note.
     
    Last edited: Jan 21, 2009
  2. RevTech

    RevTech Butthole=output transduce

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    3,657
    Likes Received:
    33
    Location:
    AZ
    Some EQ possibly. Save the sound as a patch and reopen it in another project and export it. Hope that helps
     
  3. funkmod

    funkmod Member

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    813
    Likes Received:
    1
    Location:
    Utah
    export the sound and magnify the wave form and remove the click ? i dunno thats what i would try
     
  4. Niceneasyuk

    Niceneasyuk Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    197
    Likes Received:
    1
    Location:
    Nottingham
    Ye i tried in audacity, but the click was in time with the start of the bass and quieter, by removing it would be like clipped the start of the note :(. I've managed to make it nearly un-hearable but now my bass sounds over synthed. I think i'm just going to have to scrap it. guuutted lol
     
  5. funkmod

    funkmod Member

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    813
    Likes Received:
    1
    Location:
    Utah
    yeah u might have to might i ask what generator/sequencer your using to make the bass probly be able to help u out a lot better .. but im have noticed the same thing with sum of my synths
     
  6. Niceneasyuk

    Niceneasyuk Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    197
    Likes Received:
    1
    Location:
    Nottingham
    Reason 4, Malstrom( 2 of them in a combinator ), both of them have, Acid bass on OSC 1 and FM bass one OSC 2, even when i turn the amp down on all but one of OSC it still does it. Like i said i've EQ'd it out, the only problem now is the synthyness is overpowering, it sounds like it's in a box! It sounds pretty good but is there anyway to bring it out of this box? It seems the more EQ i apply the further into the box it goes. Argh the annoyingness of music production... Does my nut in lol.
     
  7. co0ke

    co0ke windowlicker

    Joined:
    Jun 9, 2008
    Messages:
    1,058
    Likes Received:
    5
    if you are using reason, hold shift whilst you are adjusting the attack of the amplitude/filter envelope, this allows you to adjust in smaller units, and you might have more luck removing your click (y)
     
  8. Niceneasyuk

    Niceneasyuk Member

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    197
    Likes Received:
    1
    Location:
    Nottingham
    Thankyou everybody but i've given up on the click and gone back to the crackle! i've made another thread regarding the bass synth. You can hear the tune there i added a link.