Ableton Latency..

Discussion in 'Production' started by Summers, Mar 21, 2015.

  1. Summers

    Summers Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Messages:
    56
    Likes Received:
    6
    So iv'e just got my new yamaha hs8 monitors and a focusrite 2i2 sound card, iv'e never had this problem until now using this new equipment. When I play a track in ableton it's like a second behind, the sound glitches out and clicks also. Why is this?
     
  2. mr meh

    mr meh Well-Known Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    1,075
    Likes Received:
    107
    Location:
    Hull, UK
    Are you using the Asio4all driver?
     
  3. Summers

    Summers Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Messages:
    56
    Likes Received:
    6
    nope i'm using 'MME/DirectX'
     
  4. mr meh

    mr meh Well-Known Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    1,075
    Likes Received:
    107
    Location:
    Hull, UK
    Download and install the Asio4all driver then select it in Abletons preferences, that should sort your problems out (y)
     
    Summers likes this.
  5. Summers

    Summers Member

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Messages:
    56
    Likes Received:
    6
    yep that worked thank you for the help ;)
     
  6. Gloxxy

    Gloxxy I SNORT COAL

    Joined:
    Jan 30, 2007
    Messages:
    6,165
    Likes Received:
    952
    Location:
    TUT' MINES
  7. Know One

    Know One Living A Lie

    Joined:
    Aug 6, 2014
    Messages:
    304
    Likes Received:
    36
    Location:
    That Big Country Everyone Hates
    Yeah, the ASIO4ALL is a life saver for sure. I've had to use it on a few set ups in the past to get my sound to work right.... but it is a last resort if your sound cards newest drivers are not working correctly.
     
  8. mr meh

    mr meh Well-Known Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    1,075
    Likes Received:
    107
    Location:
    Hull, UK
    Yeah just checked in Ableton and mines set to the 'ASIO' driver that installed with my interface, and not ASIO4ALL....sorry OP!
     
  9. Inkognit

    Inkognit Member

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    48
    Likes Received:
    16
    Dude, if you're using DirectX or Asio4All and you have a proper sound card, it basically means you're not using the sound card at all!!!

    If you have the focusrite 2i2 it should appear in the drop down menu (in ableton) the option to use it as the sound card for ableton.

    I think windows users have to download the drivers. Mac users have it just straight plug & play.